You are currently viewing Театър Камишибай, част от  методологията  за развитие на езикови и разказвателни умения в Частна детска градина и ясла „Германи“

Театър Камишибай, част от методологията за развитие на езикови и разказвателни умения в Частна детска градина и ясла „Германи“

  • Post category:news

От април 2023 година, ЧДГ „Германи“ разработва проект „Театър Камишибай за развитие на езикови и разказвателни умения“. Камишибай е японски театър в картинки и признат от ЮНЕСКО за национално културно наследство. Преоткрит е преди няколко десетилетия в Европа и Америка, като в последните години се използва като метод за развитие на езиковите умения при деца.

Камишибай е нещо вълшебно – история, театър, това е уникален начин за взаимодействие с публиката… накратко, това е прозорец към въображението.

Камишибай е артистична алтернатива за разказване на истории, приказки и всичко останало, което би ни развълнувало в нашата модерна реалност, изпълнена от електронни устройства, които поглъщат вниманието ни, виртуализират контактите ни с другите и ограничават въображението ни.

История на Камишибай

Името „Камишибай“ идва от ками (紙) – хартия и шибай – (芝 居) – игра или драма. „Хартиена драма“ – това е начин да се разказват истории от устната традиция, възникнали в будистките храмове в Япония през далечния 12. век. Монасите използвали пергаменти, които комбинирали изображения и текст, за да разказват истории пред публика, която тогава била главно неграмотна.

Камишибай в детската градина и училище

Някои от плюсовете на използването на Камишибай като учебен метод са, че:

  • Ангажира децата;
  • Въвежда културен елемент в часовете;
  • Мотивира децата да мислят;
  • Свързва визуалните и езиковите изкуства с музиката и социалните изживявания;
  • Води до сътрудничество между преподаватели/специалисти от различни дисциплини;
  • Насърчава писането, четенето, музикалните и художествените умения на учениците.

Екипът на ЧДГ „Германи“ познава Камишибай от Германия, където той активно се прилага като метод за развиване на разказвателни умения. Той е особено подходящ за ранно чуждоезиково обучение, както и за т. нар. деца билингви. Целта ни е този успешен метод да се прилага и в България. За това екипът ни разработва материали за Камишибай – прави илюстрации и дидактизации на български и немски – за приказки и истории.

Повече снимки от събитието може да намерите в нашата галерия.