Плуването в Частна Детска Градина и Ясла „Германи“

Осъзнатите ползви за цялостното развитие на децата.

Източник: Германи,
Дата: 17/02/2023

Плуването укрепва здравето

Плуването е може би най–комплексният спорт, който развива цялото тяло. За плуването няма физически ограничения.Рисковете от нараняване са минимални, а ползите многобройни.


Както знаем, водата е с по–голяма плътност от въздуха, което е причина за по–високото съпротивление на тялото по време на движение в нея. Това води до тонизиране и укрепване на мускулната издържливост.


По време на плуване дишането е ограничено по честота и обем, а това увеличава капацитета на белите дробове и постоянния приток на кислород. Много специалисти препоръчват децата, страдащи от астма, да плуват.

Плуването подобрява стойката, която е пряко свързана с дишането.

Германи - плуване
Германи - басейн

Плуването подобрява самочуствието

Самочуствието и увереността в собсвените възможности са от съществено значение за успешен, пълноценен и щастлив живот. Сигурно на всеки се е случвало край басейн или море да види човек, който споделя, че го е страх от водата. Такъв човек не само изглежда неуверен, притеснен и засрамен, но той често е такъв и други сфери на живота. А колко често сме се възхищавали на човек, който плува прекрасно и изглежда добре? Такъв човек излъчва самочуствие, здраве и сигурност. Плуването дава увереност на децата, че ще се справят добре и с предизвикателства извън басейна. Подобрява самочуствието и вярата в собствените възможности. Едно от най–хубавите неща, които можете да чуете от детето си е „Да, успях да го направя!“

Плуването подобрява концентрацията

Качеството на живота ни зависи и от умението да се концентрираме. Как да подкрепим детето си да подобри уменията си за концентриране? Със спорт, а плуването и сред най–подходящите за целта. Децата се концентрират върху всеки детайл по време на заниманията по плуване – как да се придвижват, за да не се подхлъзнат; как да влизат във водата без да наранят себе си или друго дете; как да държат главата си, за да не се нагълтат с вода и т.н.. Всичко това изисква пълна отдаденост и концентрация.

Германи - басейн
Германи - плуване

Плуването е забавно

Наред с психологическите и физически ползи за децата от плуването, то е и забавно. А кое дете не обича да се забавлява? Плувният спорт дава възможност на детето да създава приятелства в среда на връстници, което е предпоставка за изграждане на позитивни навици за здравословен живот, съчетан с удоволствие и забавление. Подобрява социалните ни умения. Плуването е достъпно за всяка възраст и чудесна възможност за споделено време със семейството. Плуването ни прави по-отговорни, по-фокусирани, по-здрави, по-успешни, по-щастливи.