Баба Марта – традиции, обичаи и легенди! Отбелязване на празника в ЧДГ „Германи“!

Източник: www.destinationrazlog.com; www.bg.m.wikipedia.org; www.bulgarianhistory.org,
Дата: 01/03/2024

В народния календар Баба Марта е много почитан и емоционален български обичай.


На 1 март всички българи закичваме на ревера, ръката или шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата.

Баба Марта в Германи
Баба Марта в Германи

В народната представа на българите Баба Марта е жена. Тя е с променлив характер и затова и времето през месеца е променливо. Когато Баба Марта е ядосана времето е студено, а когато се смее-топло и ласкаво. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името й е свързано с името на месец март. Баба Марта е смятана за сестра на Голям Сечко и Малък Сечко-януари и февруари, представяни като братя с лют характер.

Според народните вярвания Баба Марта е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта.


С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с нея, е закичването на хора и млади животни с мартеница.


Според предание, дошло от древността, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие.

Баба Марта в Германи
Баба Марта в Германи

Легендата за мартеницата е свързана с Хан Аспарух и годината на създаването на българската държава 681 и че той е получил съобщение от красивата си сестра Хуба под формата на бял конец, привързан към крака на птица-сокол, гълъб или лястовица, в зависимост от историята. По време на пътя птицата се наранила и така конецът се оцветил и в червено. Зарадван от скъпата вест от сестра си, хан Аспарух накичил целия си народ с такива конци откъдето се смята, че произлиза и съвременната традиция.

За някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили – палене на огън и изгаряне на сметта на двора, разказахме на децата в организиран куклен театър в детската градина. Представлението „Малката Баба Марта“ не само срещна децата с нея, с Малък Сечко и Голям Сечко, но донесе много емоции, добро настроение и нагласа към идващата пролет.

Баба Марта в Германи